Ölüm, üzerinde kafa patlamak için eğlenceli bir konu değil. Çoğumuz bir gün öleceğimizi düşünmekten kaçınırız. Diğer taraftan hayatının son günlerini yaşayan bir insanın neler düşündüğünü  ve nasıl hissettiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Böyle bir konu biraz olsun ilginizi çektiyse bu kitabı okumanızı öneririm. Henüz o günler sizin için çok uzaklarda olsa dahi, günün birinde hayatınızın sonlanacağını bilerek yaşamak ve ölümü vakur bir şekilde karşılamak da yaşamın bir parçası.

Bu kitapta acıklı hikayeler, sizi hüzne boğacak duygusallıklar yok.  Kitapta, kendisi de bir doktor olan ve kanser hastalığına yakalanan Paul Kalanithi‘nin, tedavi sürecinde yaşadığı hüzün, umut, neşe, hayat kırıklığı var. Anılar öylesine sade ve sıcak bir üslupla yazılmış ki, kitabı okurken bir tüm o sahneler gözünüzün önüne geliyor.

Bana göre kitabı bu kadar ilgi çekici kılan yazarının  bir beyin cerrahı olması. Her gün ölümcül hastalığa yakalanmış onlarca hasta ile ilgilenen, tedavi eden, ameliyat yapan yazar günün birinde, henüz 36 yaşındayken 4. evre akciğer kanseri olduğunu öğreniyor.  Sonrasında bir yandan tedavi görürken, diğer yandan da yaşadıklarını roman haline getiriyor.

Kitap her ne kadar bir biyografi kitabı olsa da, insan psikolojisine dair ortaya koyduğu etkileyici portreler dolayısıyla bir psikolojik roman olarak da sınıflandırılabilir.

Keyifli okumalar.

Kimler okumalı?

* Doğum gibi ölümün de yaşamın bir parçası olduğuna inananlar.

* Hayatının son günleri yaşayan bir insanın psikolojisini merak edenler.

Kimler okumamalı?

* Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayanlar.

* Ölüm hakkında düşünmek istemeyenler.


Kitap Adı: Son Nefes Havaya Karışmadan

Yazar: Paul Kalanithi

Yayın Evi: Altın Kitaplar

Sayfa Sayısı: 200

Goodreads Sayfası