Şarm el Şeyh, Türkçe anlamıyla “Şeyhin Yolu” yalnızca Mısır’ın değil Ortadoğu’nun da en gözde tatil noktalarından biri. Bu gözde tatil beldesini Gamze ile birlikte 8 Kasım 2018’de ziyaret ettik. Hazırlık sürecini, deneyimlerimi ve önerilerimi kısaca paylaşmak istiyorum.

Bilet, Otel Rezervasyonu ve Vize

Şarm el Şeyh uçak biletlerini Pegasus’un Nisan 2018’de yaptığı 1 alana 1 bedava kampanyasından yararlanarak kişi başı 647 TL’ye aldık. Bileti neredeyse 6 ay önce aldık ama sonradan farkettim ki bu kadar erken almamıza gerek yokmuş. Sonraki aylarda Pegasus’un yaptığı diğer kampanyalarda yakın fiyatlara bilet bulmak mümkündü.

Otel rezervasyonu için Booking’i kullandık, çok fazla bir alternatif de yok zaten. Otellerin bir çoğu 5 yıldızlı büyük kompleksler, biz 4 gün yarım pansiyon için 260 Dolar ödedik. Parrotel Beach, bizim otelimiz biraz eskiydi. Biraz daha pahalı olsa bile daha yeni oteller seçmenizi öneririm. Otelin konumu çok da önemli değil, zaten her yere taksi ile gidiyorsunuz.

Türk vatandaşları Mısır’a gitmek için vize almak zorunda. (Bazı yaş grupları kapıda vize alabiliyor.) Vize başvuru süreci maalesef biraz sıkıntılı. İşlemler çok uzun sürüyor ve doğru bilgi alabileceğiniz bir kaynak yok. Mısır konsolosluğunun bir internet sitesi dahi yok. Ancak yine de biz başvuru yaparken çok zorlanmadık. Sürecin detaylarına çok girmiyorum, ekşisözlük’ten konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz, Tek önerim, kafanız rahat olsun istiyorsanız vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en az iki ay önce yapın.

Şehir İçi Ulaşım

Şehiriçi ulaşımdaki en kolay ve güvenli yol taksi ancak taksi ücret tarifesi çok düşük olmasına rağmen kimse turistler için bu tarifeyi uygulamıyor. (Bir yerden tanıdık geldi mi?) Benim gibi sıkı bir pazarlıkcıysanız taksilerle pazarlık yapmayı deneyebilir ya da kazıklanma ihtimalinizin daha düşük olduğu özel transfer hizmetlerini kullanabilirsiniz. Ben bir kaç kez pazarlık yapıp, bir kez de Sharm Club firmasını kullandım, tercih sizin.

Konaklama

Şarm el Şeyh büyük bir tatil köyü gibi, her taraf devasa alanlara kurulmuş 5 yıldızlı otellerle çevrili.  5 yıldızlı dediğime bakmayın, birçok otelin hizmet seviyesi Türkiye’deki 3 yıldızlı oteller seviyesinde. Otel seçimi yaparken;

* Otel puanının yüksek olmasına,

* Otelin yeni olmasına,

* Yemekleri için yapılan yorumların iyi olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Bunun dışında biz otelin plajı olmasına rağmen hiç kullanmadık, otelin havuzundan yararlandık. Dalış ve snorkeling için tur satın aldığımızdan deniz ihtiyacımızı gidermiş olduk. Otelde denize girmek istiyorsanız bile plaj için beklentinizi çok yükseltmeyin.

Tüplü Dalış ve Snorkeling

Gamze İle Kızıldeniz Hatıramız

Şarm el Şeyh ile ilgili ufak bir araştırma yaptıysanız tüplü dalış için dünyadaki  en popüler noktalarından biri olduğunu duymuşsunuzdur.  Daha önce burayı ziyaret eden arkadaşlarımın istisnasız hepsi dalış yapmamızı tavsiye etti. Biz de dalış ve snorkelingin birlikte olduğu bir tur satın almaya karar verdik.

Turu daha önce linkini paylaştığım Sharm Club firmasından satın  kişi başı 20 Dolara satın aldık. Dalış yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. İlk 10 dakikası su altında nefes almaya alışmakta geçiyor, tam alıştığınızda ise sudan çıkıyorsunuz. Tripadvisor’da biraz araştırma yaparsanız farklı seçenekler de olduğunu göreceksiniz. Biraz daha pahalı olsa da birden fazla noktada dalış yapma imkanı sunan turları tercih etmenizi öneririm.

Gezilecek Yerler

El Mustafa Camii

Şarm tipik bir tatil beldesi, şehir merkezinde çok fazla gezilecek yer yok. Old Market  ve Naama Bay olarak iki farklı merkezi var. Adın da anlaşılacağı gibi biri eski diğeri yeni şehir. Şöyle bir bakınıp birkaç saat geçirmek iyi olur ancak çok şey beklemeyin.

Old Market’ta El Mustafa Camisi‘ni ziyaret ettik, oldukça etkileyici bir yapı, gelmişken içine girip gezmenizi tavsiye ederim.  Namaa Bay’a yakın bir Kıpti Kilisesi var, o da çok etkileyici görünüyordu ancak vaktimiz olmadığından ziyaret edemedik.

Alışveriş

Tutankamon Heykeli

Şarm el Şeyh’te Mısır ve Ortadoğu coğrafyasına ilişkin birçok ürünü bulabilirsiniz, hatta Türk lokumunu bile. Biz hatıra olarak ünlü Mısır firavunu Tutankamon’un bir heykelini aldık. Mısır kültürüne ilişkin birçok önemli figürün hediyelik eşyalarını, tekstil ürünlerini ve papirüsleri bulabilirsiniz. Ayrıca hurma ve diğer yöresel tatlılar da satılıyor.

Mısır’da alışveriş yaparken kullanabileceğiniz önemli bir tavsiye veriyorum; satıcı ne fiyat söylerlerse onun %30’unu teklif edin. Satıcı şaşırmış gibi görünecek ancak siz fiyatı yükseltmeyince kabul edecektir. Eğer kabul etmezse dükkandan çıkın, peşinizden geleceğine bahse girerim. (Aynı tavsiyeyi  benzer oranlarla taksi pazarlığında da kullanabilirsiniz.)

Son Öneriler

Yukarıda bahsettiklerim dışında bir kaç önerim daha var;

* Mümkünse paranızı iyi bir kurdan Mısır Poundu’na çevirin. Şehirde dolar, euro ve sterlin kabul edilse bile çoğu zaman kullanılan döviz kurları çok dezavantajlı.

* Otelde çok fazla vakit geçirmeyecekseniz hepsi dahil paketler satın almayın. Hem yemekler genel olarak çok güzel değil hem de otel dışında yapabileceğiniz çok şey var.

* Mümkünse hava alanı transferinizi ve turlarınızı önceden ayarlayın.  Birkaç gün öncesinden iletişime geçmeniz fazlasıyla yeterli olacaktır. (Biz son anda ayarlamaya çalıştığımız için katılamadığımız çölde safari benzeri turlar vardı)

* Fiyatlar çok değişken, birkaç yerden fiyat almadan alışveriş yapmayın derim. Tripadvisor’dan 20 dolara ayarladığımız tur otelde 40 dolara satılıyordu.

Bir bütün olarak değerlendirdiğinizde Şarm el Şeyh tatil için oldukça avantajlı bir bölge. Otel, ulaşım ve tur fiyatları nispeten düşük. Özellikle deniz altıyla ilgiliyseniz sizin için bir cennet bile sayılabilir. En büyük avantajların biri de Kasım ayında denize girip güneşlenebilmek. Yaz tatilini severim, hele de kış ortasında olursa diyorsanız Şarm El Şeyh tam size göre.