Dünyanın son derece adaletsiz bir yer olduğuna hiç şüphe yok. Sınırlı bir azınlık refah içinde yaşarken, milyarlarca insan temiz suya erişim, modern sağlık hizmetleri, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum halde yaşıyor. Bu durum da dünyanın geleceği konusunda çoğumuzun pesimist olmasına neden oluyor.
Factfulness kitabının yazarı Hans Rosling, dünyadaki sosyoekonomik adaletsizlikleri kabul etmekle beraber, bu tespitlerin çoğu zaman kulaktan dolma ve abartılı olduğunu savunuyor. Rosling, bu savı desteklemek için dünyanın birçok ülkesindeki profesyonellerle dünyanın sosyo-ekonomik durumu üzerine anketler yapmış ve insanların mevcut koşulları olduğundan daha kötü görme eğiliminde olduklarını ortaya koymuş.
Örnek bir soru;
Son 20 yılda dünyada aşırı yoksulluk içinde yaşayan nüfusun oranı…
A. neredeyse ikiye katlandı
B. üç aşağı beş yukarı aynı kaldı
C. neredeyse yarı yarıya azaldı.
Katılımcıların %93’ü bu soruya A veya B yanıtını vermişler, oysa doğru cevap C. Açıkçası bana sorulsaydı ben de bu soruya B cevabını verirdim.
Kitapta bahsettiğim anketlerden çok daha fazlası var. Kitap yaşadığımız dünyanın son yıllarda nasıl bir gelişim gösterdiği ve yakın gelecekte nasıl bir dünyanın bizi beklediğine dair kıymetli öngörüler barındırıyor. Konuyla ilgili Rosling’in çok beğenilen TED konuşmasını da aşağıda paylaşıyorum. Bu konuşma hoşunuza gittiyse kitabı da çok seveceksiniz demektir.
Kimler okumalı?
* Dünya nüfusunun sosyo-ekonomik dağılımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler.
* Dünya’da son 20 yılda toplumsal olarak nelerin değiştiği, gelecek 20 yılda bizi hangi gelişmelerin beklediğini merak edenler.
Kimler okumamalı?
* Dünya genelindeki güncel sosyo-ekonomik verilere hakim olanlar.
* Dünyanın geleceği konusunda herhangi bir endişesi olmayanlar.
Kitap Adı: Factfulness
Yazar: Hans Rosling
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 352
Bir Cevap Yazın