Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları, davranışsal ekonominin kurucularından Richard H. Thaler‘ın bu alanda 50 yıla yakın süredir yaptığı çalışmaları, oldukça anlaşılabilir bir dille anlattığı otobiyografi tarzına yakın bir kitap . Kitapta yazarın Daniel Kahneman ve Amos Tversky ile tanışma hikayesi ve sonrasında birlikte geliştirdikleri teoriler ile davranışsal ekonomiyi nasıl bir bilim dalı haline getirdiklerini anlatılıyor.
Thaler kitabında davranışsal ekonominin önemli teorilerinin çoğuna yer vermiş ve bunları detaylıca açıklamış. Ancak beni daha çok etkileyen Thaler‘ın hikaye anlatma yeteneği oldu. Kitabı daha önce İngilizce orjinalinden okumuş olsam da Türkçe’sini de hiç sıkılmada, kelimenin tam anlamıyla bir solukta okudum diyebilirim. Davranışsal ekonomi alanına ilgi duyuyorsanız ve bu kitabı henüz okumadıysanız, ilk işiniz bu kitabı okumak olmalı.
Bu arada kitabın orijinal ismi Misbehaving: The Making of Behavioral Economics, Türkçe çevirisinde kullanılan başlık kitabın ruhunu yansıtmaktan biraz uzak. Davranışsal ekonomi Türkiye’de henüz yeterince bilinmediğinden bu şekilde bir tercih yapıldığını sanıyorum.
Kimler okumalı?
* Davranışsal ekonominin ortaya çıkış hikayesini merak edenler.
* Davranışsal ekonomi teorileri gündelik yaşamdan örneklerle öğrenmek isteyenler.
Kimler okumamalı?
* Klasik ekonominin rasyonel insanları.
* Her zaman mantıklı karar veren, asla hata yapmayanlar.
Kitap Adı: Dürtme
Yazar: Richard H. Thaler
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 480
Bir Cevap Yazın