Hepimiz zaman zaman basit hatalar yaparız, “hatasız kul olmaz sözünü” kabul etmeyenimiz yoktur herhalde. Genelde bu hataların dikkatsizlikten kaynaklı anlık problemler olduğunu düşünürüz, üniversite sınavına test çözerek hazırlanmış olanlar beni çok iyi anlayacaktır. Peki ya bu hatalar anlık dikkatsizliklerden değil de insan beyninin eksikliklerinden kaynaklanıyorsa? Ve bu hatalar sürekli olarak tekrarlanan, öngörülebilir olaylarsa?
Dan Ariely, akademik deney ve gözlemlerine dayalı olarak hazırladığı kitabında insan zihnin mantık dışı kararlarını günlük yaşamdan örneklerle anlatıyor. Söz konusu hayatımızla ilgili karar vermek olduğunda, sandığımızdan daha az kontrole sahip olduğumuzu savunuyor. Ayrıca gündelik olaylardan hayati seçimlere kadar bir çok başlıkta nasıl daha iyi karar verebileceğimize dair tavsiyeler sunuyor.
Davranışsal ekonomi alanındaki içerikleri heyecanla tüketen bir insan olarak Ariely’nin kitabını bir solukta okudum ve oldukça başarılı buldum. Kitap akademik çalışmalara dayalı olsa da oldukça akıcı bir üslupla yazılmış, bir nevi popüler bilim kitabı diyebilirim. Ancak oldukça öğretici de. Özellikle bu alanda daha önce çok fazla kitap okumamışsanız sizi çok şaşırtacak bilgiler bulabilirsiniz.
Kimler okumalı?
* Mantıksız kararlarımızın arkasındaki mantığı merak edenler.
* Beynimizin ve kararlarımızın her zaman mükemmel olmadığının farkında olanlar.
* Davranış bilimlerine ilgi duyanlar.
Kimler okumamalı?
* Mantıksız kararların yalnızca anlık hatalardan kaynaklandığını düşünenler.
* Asla hata yapmayan o yüce insanlar.
* Ateşli klasik iktisat savunucuları.
Kitap Adı: Akıldışı Ama Öngörülebilir
Yazar: Dan Ariely
Yayın Evi: Optimist Yayınları
Sayfa Sayısı: 428
Bir Cevap Yazın