2020 tüm dünya için aykırı bir yıl oldu… Pandemi, birinci dalga, ikinci dalga, sokağa çıkma yasakları, evden çalışma derken, nasıl geçtiğini anlayamadığımız ancak kolay kolay da unutamayacağımız günleri yaşadık.
Pandemi döneminin belki de tek olumlu tarafı; bu süreçte ben de çoğu insan gibi daha fazla kitap okuma fırsatı buldum. Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, 2020 yılında okuduğum kitaplar arasından en beğendiğim 20 tanesini sizlerle paylaşmak istedim. Keyifli okumalar!
Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları, davranışsal ekonominin kurucularından Richard H. Thaler’ın bu alanda 50 yıla yakın süredir yaptığı çalışmaları, oldukça anlaşılabilir bir dille anlattığı otobiyografi tarzına yakın bir kitap. Davranışsal ekonomi alanına ilgi duyuyorsanız ve bu kitabı henüz okumadıysanız, ilk işiniz bu kitabı okumak olmalı.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Zeki ama çalışmıyor! Esasen hepimiz ortalama zekalara sahip insanlarız, başarı ya da başarısızlıklarımızı belirleyen ise düşünce tarzımız. Aklını En Doğru Şekilde Kullan, zihniyetimizi değiştirerek işte, okulda ya da sosyal hayatta nasıl daha başarılı olabileceğimize dair önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Hepimizin hayat boyu unutamadığı anlar olmuştur. Peki tüm bu unutulmaz anların ortak noktaları olabilir mi? Chip Heath ve Dan Heath, yine oldukça özgün bir konuda başarılı bir kitaba imza atmışlar. Bu sefer hepimizi etkileyen o büyüleyici deneyimlerin nasıl gerçekleştiğini araştırıyorlar.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Kendimizi kimi zaman şanslı, kimi zaman şanssız hissetsek de yaşadıklarımız çoğu aslında olasılıklardan ibaret. Doğru kararlar her zaman iyi sonuçlar getirmediği gibi yanlış kararlar da her zaman kötü sonuçlanmıyor. Şansın ve olasılıkların hayatımız üzerindeki etkisi sizin de kafanızı kurcalıyorsa, okumanıza ve üzerinde düşünmenize değecek bir kitap.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Herkese yalan söyleyebilirsiniz ancak akıllı telefonunuza asla! İnternette bıraktığımız her iz bizim hakkımızda bir şey söylüyor ve daha da önemlisi asla yalan söylemiyor. Ekonomiden siyasete, spordan cinselliğe kadar birçok başlıkta topluma dair şaşırtıcı istatistiklere yer veren Bana Yalan Söylediler, değerli içgörülerin olduğu, okuması oldukça keyifli bir kitap.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Beynimiz başarabildiği onlarca karmaşık görevin yanında, çok basit hatalar yapabilen ve kimi zaman bizi hatalı yönlendiren bir organ. Önyargılarımız, yanlış hatırladığımız olaylar, takıntı derecesindeki alışkanlıklarımız ve çok daha fazlası, beynimizin bu hatalarına örnek gösterilebilir. Psikoloji alanında doktora sahibi Cordelina Fine, Başına Buyruk Beyin isimli kitabında, beynimizin yaptığı bu hataları sebepleriyle birlikte açıklıyor ve ekliyor, beyninize çok da güvenmeyin!
Detaylı inceleme için tıklayın.
Modern ekonominin kurucusu kimdir? Adam Smith mi yoksa Charles Darwin mi? Darwin Ekonomisi kitabının yazarı Robert Frank, Darwin’in rekabet teorisinin bugünün ekonomik gerçekliğini açıklama konusunda Smith’in teorisinden çok daha başarılı olduğunu iddia ediyor. Ekonomi ve sosyoloji alanlarına kafa yoran herkesin okuması gereken bir kitap.
Detaylı inceleme için tıklayın.
II. Dünya Savaşı sırasında milyonlarca Yahudi’yi katleden Nazi askerleri birer cani miydi yoksa sadece emirleri mi yerine getiren sıradan insanlar mı? Peki insanın iradesi nerede başlar nerede biter? İtaatin sınırlarını kim belirliyor? Otorite altında işlenen suçlardan sorumlusu kim? Her sayfasında insanın itaat mekanizmasına dair oldukça ilginç bilgiler bulacağınız muazzam bir eser.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Dünyanın son derece adaletsiz bir yer olduğuna hiç şüphe yok. Hans Rosling, dünyadaki sosyoekonomik adaletsizlikleri kabul etmekle beraber, bu tespitlerin çoğu zaman kulaktan dolma ve abartılı olduğunu savunuyor. Bu savı desteklemek için dünyanın birçok ülkesindeki profesyonellerle, dünyanın sosyo-ekonomik durumu üzerine anketler yapmış ve insanların mevcut koşulları olduğundan daha kötü görme eğiliminde olduklarını ortaya koymuş.
Detaylı inceleme için tıklayın.
100 TL değil sadece 99,90 TL. Tam sayıları sonu ,90 ile biten küsuratlara dönüştürmek, herkes tarafından bilinen son derece banal bir fiyatlandırma hilesi, garip olansa hala işe yarıyor olması. William Poundstone, Fiyatlamanın Sırları isimli kitabında, büyük şirketlerin tüketicileri ikna etmek için kullandıkları fiyatlandırma stratejilerini detaylı şekilde anlatmış.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Hepimiz hata yaparız ve dahası çoğu zaman hata yaptığımızı kabullenmekte zorlanırız. Özellikle de yaptığımız hatanın duygusal veya finansal sonuçları büyük ise. Bu kitap yaptığımız hataları kabul etmekte neden bu kadar zorlandığımızı ve kendimizi haklı çıkartmak için hangi yollara başvurduğumuzu oldukça eğlenceli bir şekilde anlatıyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Ekonominin rakamlara, varsayımlara ve istatistiklere dayalı bir bilim dalı olduğu düşünülür. Oysa genel kanının aksine ekonomi son derece sosyal bir bilim dalıdır ve temelinde insanların duygu ve düşünceleri yer alır. İnsanı anlamadan yapılan ekonomik yorumlar çarpık, yüzeysel ve gerçeklikten uzak olacaktır. Davranışsal ekonomi alanında yayınlanan diğer kitapların aksine Hayvansal Güdüler, insanı mikro değil makro ekonomik düzeyde ele alıyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
İş değiştirmek kimi zaman zorlayıcı olabiliyor, özellikle mevcut iş yerinizde kendinize bir konfor alanı yaratmışsanız. Yeni bir iş yerinde kendimizi nasıl daha iyi tanıtabiliriz? Öğrenme hızımızı nasıl artırabiliriz? Önemli erken başarıları nasıl elde edebiliriz? Tüm bu sorular ve çok daha fazlasının cevabı, Michael Watkins yazdığı İlk 90 Gün isimli kitapta yer alıyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Kendisi de eski bir pazarlama profesyoneli olan Richard Shotton, davranışsal ekonomi ve sosyal psikolojinin en ünlü teorilerinin pazarlama dünyasında nasıl kullanabileceğini Karar Fabrikası isimli kitabında toparlamış. Satın Alma Davranışlarını Etkileyen 25 Düşünce Hatası alt başlığında sunulan kitap, bir çok bilimsel teoriyi iş dünyasından örneklerle açıklamış ve böylece ortaya kolay okunabilen ama aynı zamanda da öğretici bir kitap çıkmış.
Detaylı inceleme için tıklayın.
İki davranışsal ekonomist Sendhil Mullainathan ve Eldar Shafir bu kitaplarında, ihtiyaç duyulandan daha aza sahip olmanın bizi nasıl yanlış yollara yönlendirdiğini ve kıtlık etkisi ile başa çıkmak için neler yapabileceğimizi anlatıyor. Kitapta para yönetiminden, sosyal ilişkilere kadar bir çok alanda yoksulluğun psikolojik sonuçları, gerçek hayattan anektodlarla inceleniyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Adam Smith’in görünmez eli, aradan geçen 250 yıla rağmen klasik ekonomi taraftarları için sarsılmaz bir inanış olmaya devam ediyor. George Akerlof ve Robert Shiller bu kitaplarında, serbest piyasa ekonomisinin insanlar için yarattığı refahın yanında önemli zararlar da verdiğini anlatıyor. Ve dahası piyasaların tüketicileri bilinçli ve sistematik bir şekilde nasıl kandırdıklarını açıklıyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Her yeni girişimin %90’a yakını henüz ilk yılını tamamlayamadan start-up mezarlığına gömülür. Bu durumun belki onlarca nedeni var ama Sıfırdan Bire kitabı spesifik bir noktaya odaklanmış; özgün olmamak. Kitapta yeni girişimler için eşsiz bir değer önerisi yaratma konusunda önemli tavsiyeler sunuluyor.
Detaylı inceleme için tıklayın.
İnsanlar geleceğe dair kötü tahminler yapma eğilimindedir, hatta çoğu zaman belirli bir alanda uzman olanlar bile rastgele seçimlerden daha başarılı tahminler yapamazlar. Süpertahmin kitabının yazarları Philip E. Tetlock ve Dan Gardner neden bazı insanların diğerlerinden daha isabetli tahminler yapabildiğini ve bunu nasıl başarabildiklerini incelemiş.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Hem değişmek hem de değiştirmek neden bu kadar zor hiç düşündünüz mü? Değişim sürecini sistematik olarak ele almak, değişimi mümkün kılan motivasyonları anlamayı oldukça kolaylaştırıyor. Evde, işte, sosyal hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeyler varsa ve bir süredir başaramadıysanız, bu kitap size yardımcı olabilir.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Para harcamak sık sık hatalı kararlar verdiğimiz bir alan. Ve dahası çoğu zaman bu hataları bilerek ve isteyerek yapıyoruz. Dan Ariely ve Jeff Kreisler, Tamamen Duygusal isimli kitaplarında insanların para konusunda yaptığı en yaygın hataları ve bunların altında yatan nedenleri incelemişler.
Detaylı inceleme için tıklayın.
Bu listeyi beğendiyseniz muhtemelen geçen yıl hazırladığım listeyi de seveceksinizdir. 2019’da okuduğum 9 harika kitabın listesine ulaşmak için tıklayın.
Bir Cevap Yazın